Bibliografia

FESTA I BALL DEL ROSER. VALLFOGONA DE RIPOLLÈS

Carles d’Abàsolo

Maig 2018

Preu: 20 €

En el llibre es fa tota una anàlisi del què suposa el folklore, entès com a saber del poble, i com les tradicions perviuen per la voluntat de les persones a conservar-les i transmetre-les. Es relaciona la història de les confraries del Roser que van néixer al segle XI i es recalca la importància dels pabordes i les pabordesses per mantenir la festa. S’explica amb gran detall la història del Roser a Vallfogona i tal com és avui el ball amb les diferents figures i la música. Un apartat rellevant del llibre és el dedicat a la indumentària catalana on es detalla la història de cada peça i s’il·lustra amb peces autèntiques del fons Carles d’Abásolo dipositat al Museu Etnogràfic de Ripoll. També hi ha tota la informació sobre el famós contrapàs dels vallfogonins.

Finalment, les darreres 40 pàgines del llibre són la història gràfica del Roser de Vallfogona: des de les relacions de pabordes i pabordesses dels registres de la confraria de l’altar del Roser de l’església de Sant Julià entre el 1687 i el 1825; passant pels anys en què els pabordes estrenaven el vestit pel Roser; el canvi a vestits de catalans típics des del 60s fins al 1997 i acabant amb les principals sortides que s’han fet per mostrar el ball del Roser a tot arreu on se l’ha convidat.

El llibre ha comptat amb la col·laboració documental de l’Arxiu Comarcal del Ripollès, l’Arxiu del Bisbat de Vic i el Museu Etnogràfic de Ripoll i amb fotografies aportades per molts veïns i veïnes. Es pot comprar directament a l’Ajuntament de Vallfogona o al Museu Etnogràfic de Ripoll.


ELS MASOS DE VALLFOGONA DE RIPOLLÈS

Perfecte Costa i Miquel Saña

Juliol 2014

Preu: 25 €

En aquest llibre es vol deixar constància de tot un seguit de masos que hi havia escampats per aquest indret del Ripollès des de temps passats fins als nostres dies a partir d’una visió arquitectònica, però també, sobretot, humana dels estadants, masovers i propietaris que els han habitat al llarg de tots aquests segles.

Es pot comprar als bars-restaurants de Vallfogona i a les llibreries de Ripoll i també a Camprodon, Sant Joan de les Abadesses, Sant Pau de Segúries i Ribes de Freser, així com a Olot.


MICROCATALUNYA. UN VIATGE PELS POBLES MÉS PETITS

Marc Serena i Edu Bayer. Edicions Sidillà SL

Novembre 2016

Preu: 23 €

Conté més 300 pàgines, moltes fotos, mapes, sons i una cinquantena de municipis de menys de 500 habitants. Els autors van descobrint-los viatjant en una furgoneta. Van fer estada a Vallfogona i en Joan Mallarach, l’home que llegia boscos, els va mostrar el valor forestal del país.

Es pot comprar a l’Ajuntament i llibreries per tota Catalunya.


CAMINANT PER VALLFOGONA DE RIPOLLÈS

Ajuntament de Vallfogona de Ripollès amb el suport de la Diputació de Girona i l’editorial Alpina

Octubre 2012

Preu: 4 €

portada llibret Caminant per Vallfogona del Ripollès

Llibret descriptiu de totes les rutes senyalitzades per fer a peu dins del terme de Vallfogona: GR-3, PR C-59 i variants i rutes més curtes a la Tosca, la Masica i el Rodolar. Per trams i amb una fitxa tècnica i gràfic de desnivell.

Es pot comprar a l’Ajuntament i a can Polla.


VALLFOGONA DE RIPOLLÈS

Xavier Fàbrega i Raquel Andreu

Ajuntament de Vallfogona de Ripollès amb el suport del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació i la Secretaria General de Joventut de la Generalitat de Catalunya

Setembre 2009

Preu: 40 €

Llibre de fotografies fetes durant any a Vallfogona pel retratista Xavier Fàbrega que mostra els nostres paisatges, monuments, masies, festes, activitats així com els vallfogonins i vallfogonines.


IMATGES DE VALLFOGONA DE RIPOLLÈS

Jordi Baijet

Ajuntament de Vallfogona de Ripollès amb la col·laboració de la Diputació de Girona

Setembre 2003

Preu: 6 €

Dibuixos que el pintor Jordi Baijet ha regalat com a postal nadalenca a l’Ajuntament des de l’any 1990 d’indrets i monuments d’interès i ressenya descriptiva dels mateixos.


VALLFOGONA DE RIPOLLÈS, ENCANT I MÀGIA DE LA NATURA

Ramon Viñeta

Ajuntament de Vallfogona de Ripollès

Any 1988